Monday, December 28, 2009

no mood huh?

salam~

aiyyo..lagi bpe hari nak naik skul huh? memang xde mood sbb result gler trok nak mati+hidup balik+buat aku cool(sbb redha huh?entah la..) tp tetap sedih (sbb xdpt trima hakikat?) L.A.N.T.A.K la..nak pindah skolah Dato' tp parenz xbagi "wani nak msok skolah Dato' pastu tros masok skolah budak2 jahat" tu la ayat bpk aku kat mak aku..huh? adakah aku akan jadi lagi gler trok?adabnya?bahasanya?imannya?wakakaka.. XDD we'll wait n see.. expect the unexpected my honey..

sure ar dapat klas blakang punya..amacam?hahaha..jangan la makin trok wani..gler xleh trima result ni..slip pon aku dah campak mana nth..(serius, aku x ingt!!) "kau dah besar,da ada akal.taw mana baik buruk, hukum hakam" lebih kurang la amir cakap mcm tu..gler one n only ke?wakaka.. XDD last nyte dia burn RM6@2 jam gayot..dia yang call..wahaha..jimat duit aku..xsangka pon..ada dia nak buat kat pmpuan lain? nth la..aku cme minat je kat dia..love? not yet hadir la prasaan tu kat dia..juz as fren kan? scandal je..sedih happy jelous pape prasaan pon, ngadu ngn dia la..

dah nak naik skul kan?so nya, NO MORE INTERNET, PHONE, ASTRO, apa nth lagi.. PADAN MUKA KAU WANI!!! result gler trok, ni la akibatnya..yang penting, mcm mana nak contact ngn amir ni?hahaha.. (otak xde pikir lain la kau!) nak recheck?xpayah la..malas nak layan.. MALAS nak beli kasot, beg, baju skolah, pape yang berkaitan ngn skul..next year blajar jadi budak sederhana.. MULA DARI BAWAH! nak terminate blog..tp sayang lorh..xpe, save.. anyway.. HIDUP KNE COOL BEBEH.. dah la..penat nak taip.. chow~ "shut the fuck up" nak sangat sebut ayat tu kat orang yang aku marah.. XDD

Thursday, December 24, 2009

result?

6A 2B..kantoi english ngn science.
aku dah bagi taw korang..
jangan tnye aku macam2 lagi..
trima ngn hati yang tabah.. XDD

Sunday, December 13, 2009

ALHAMDULILLAH!

huaaahh..banyak dah yang berlaku..

smalam hari yang bahagia.kluar rumah pkol 1.30petang klau xsilap..pastu pg rumah orang buat kerja kawin..then stay umah nenek..belah mak..dalam pkol 5 kot..pergi BP Mall..mle2 pg maxis centre..apa dah jadi ngn nombor aku ni..xdapat trace sbb aku xbawak ic..wakakaa..memang xleh bla..then bli nombor baru..ni no lama.. 0127370342.. nak?call la..klau ada orang angkat, sure tu bukan orang..wahaha..tp nombor tu still digunakan kadang2 kot..tp dah xpenting..sayang taw nombor tu..banyak dah kenangn..hoho!!pastu,jalan2 jmpe jam..alah jam RM20 tp yang nampak branded tu..kan dah mlmbak kat luar kan?hahaha..bli..sememangnya, aku memang suka mengumpul jam..ble nak pkai pon aku xtaw la..total aku dah ada 3 jam..yang real branded, satu je..wakaka..yo'o gler cakap..pastu pg POPULAR..bli novel..cuti ni, aku berjaya mengumpul 4 buah novel..waaa!!! I LOVE IT!!! yang penting, memang aku xkan pinjamkan kepada sesiapa pon..amacam?aku memang dilahirkan agak pelokek klau barang tu aku suka.. >.< novel tu aku minat sebab ada sebab..memberikan ku banyak makna...genre love la of coz beb..but no sappy doppy love ni k..ending dia bez..no lucah2 k..halal.. hahahaha..then pergi umah atok lak..belah ayah..lepak2, gelak2, pastu balik,..smpai umah pkol 11 lbeh kot..malam..mandi, tros online!heh..activekan nombor baru..sure gempak..aku cntacct kawan yang aku sayang je..wakakaka..jahat aku ni..

hari ni?kluar rumah je dah kne 'piiiwit' ngn dak2 lepak depan rumah..wahaha..depan rumah tu taman permainan, sonya ada la mamat2 yang xdiundang lepak kat depan tu..klakar, bapak aku cakap.. 'tu pon suka' wallah..klau aku pandang @menoleh yang buat piwit tu, nmpak sangat sayang, yang aku ni 'PEREMPUAN MURAHAN' aku xlayan la mamat2 mcm tu.. i dont like..manusia yang tiada masa depan je loitering mcm tu kan?plezzzz la! pastu td baru balik dari umah mak angkat aku sbb jiran lama tu buat kerja kawin..pastu ada orang tegur..

'Wani,SOMBONG!'esh..xpahal mamat yang panggil aku ni..dah la aku ni rabon,, xnampak, xpkai spec..rupa2nya, scandal aku masa dulu.. wahahahahaha!!!!!
'dah makan weh?' aku lak bersuara..
'Blom' mke bleh siap innocent gler nak mati mamat ni..wakakaka..
'Asal xmakan lagi?' tnye la balik..kononnye still 'CARING' mcm dulu..
'Abis tu, Wani xnak suap' WHAT THE HELL HE TALKED LIKE THAT??? wakakaka..

dengan mke slamba aku pon layan je la..nak suap tangn dah penoh pegang barang..wakakaka..

ingat dlu masa celebrate birthday, kat kdai dia ni..pastu, bleh siap ada suprise untuk aku..malu gler!dah la ramai orang..DIA SUAPKAN AKU CAKE in front of my family.pastu dia whisper kat tlinga..'bufday beb'.OISH!AGAK MARAH YANG PART NI! malu! orang lain pon tgk aku lain mcm..bufday gurl huh? terkedu! at last, makan je la.. dah dia nak suapkan.. parenz aku pon senyum je! MAMA!!!! TOLONG WANI!!! dalam hati dah macam tu dah..wakakaka..nasib baik dia x buat macam2 lagi..malu!nasib dia smart on that time..waaaa!!!cair dowh..hahaha..

tp tu semua kenangan..kan?dah sudah..smua macam family sndiri..no one in my heart..kcuali sorang..one and only kan wani?biar hati dan dia je la yang taw.. >.<

Friday, December 11, 2009

RESULT PMR!!

salam~

korang, result PMR kluar pada,

Hari: Khamis
Tarikh: 24/12/2009
Sumber: PPD Batu Pahat

huhu..smua amalan kne gandakan balik dah untuk memohon kejayaan padaNya..heh.. Qiyam3!! Solat hajat3! Quran kne baca balik yaw korang..huhuhu..gandakan.heh.. =.="

Jom!!blog walking..

Doakan kejayaan bersama huh.. 8A bersama!!! klau yang amik arab, 9A BERSAMA!! AMIN..!!

owh god..apabila sudah bosan, macam2 boleh jadi kan?aku sayang kau weh..wakakaka.. Fatin dan aku yang tiada keje..wahahaha..bosan?seperti biasa n as usual huh?memang xleh bla..ada sape2 nak ym ngn aku lagi x?wakaka..aku nak tukar nombor telepon ar kawan2 ku..aku nak mlekan hidup baru..xnak lagi contact ngn sesapa yang 'KEPARAT'..habis dah no. aku..smpai ke mana2 nth dah pergi..hmpir stiap hari no. bru kluar dr phone tu.. 'hye,boleh knl, u tgh buat apa ek?' kpala otak dorang arr..pikir aku apa?jual la lagi no aku,dapat taw sapa punya angkara, pecah muka kau aku kerjakan kau taw? memang nak mati awl la klau cari pasal ngn aku..tmpah tiket nak mati awal.. hahaha..memain je la..iman aku ada lagi.. >>.<< slamat..

out dlu huh..salam~

Wednesday, December 9, 2009

donno what to say

i have to built my own world..boleh kan?spe je yang nak halang aku?internet kadang2 buat kte happy klau kte pkai dgn btol..tp sbaliknya akan berlaku klau salah gne..kan3x? haha..kurung diri, buat bodoh, bce novel, dgr radio, lari dri khidupan.xpayah dah nak contact sesape..so nya xde la kte sakit hati..am i rite my dear? sakit hati, sakit jiwa, sakit kpala, sakit smuanya.. "S.I.C.K" inside and out!!!!!! apa gne?kan?dah la..mlm sangat dah ni..tdo dlu..salam~

Tuesday, December 1, 2009

posting!

salam buat yang membaca..aku taw mmg xkan ada orang baca..mungkin je kot..haha..

lantak la..aku dah xde mood nak online skarang ni..ada pon cme bkak youtube.. layan lagu2 yang aku minat, orang cadangkan, mcm2 la..

penat la jgak..dri hri apa nth hri tu tolong org rewang kat umah nenek..mak cik aku kawin.. <--org kuat ni.. XDD

pastu, skarang aku akan hbiskan masa dgn mmbaca novel dan jarang online.. sorry yaw.. >.<>

pastu aku buat keje umah, masak nasi, kemas atas, kemas bawah, bilik, sdai kain..tu smua aku buat dgn bntuan adik aku..fira..bukan buat sorang2.. ngee~ XDD

..........................................

pasal 'orang' tu?dia dah taw dah..aku bagi taw dia..huhu..slamat~ xde pape lagi dah.. >.<

ada pape lagi?dah la..malas nak taip panjang k..

wassalam~

Tuesday, November 24, 2009

DEPRESS!!

korang2 yang rasa dirinya alim, baik xpayah troskan baca..

xtaw nak tulis apa.. x boleh tdo and tringat sama dia.. TOLONG!!! ku masih pnya hati dan prasaan.. sdihnya..!xtaw dah nak cakap mcm mana..sdih sangat.. kau pkir aku sngaja nak ske ngn kau? katanya mau insaf..yup..btol la tu.. tapi kau yang layan aku.. sampai masa rpe2nya kau dah ada yang pnya..sape yang expect? aku pon tkejut.. tapi aku dah rapat ngan kau beb.. xsmpai hati klau xnak layan kau.. xtaw dah nak buat mcm mna.. ku terpikir, kau x prasan ke slama ni? bke la mata kau.. aku masih waras dan punya otak! ku sukakan kau mungkin.. sbb tu aku jadi mcm ni.. aku xbrani nak sebut nama kau.. aku klau boleh nak larikan dri dari kau tp xsanggop sbb kau slalu cntact sama aku..aku xtaw nak buat alasan apa nak lari dri kau beb..huaaahh..tahap serius dah ni.. (TTT.TTT)

p/s:ptotkah aku berterus terang sahaja kemudian tukar no phone atau mndiamkan dri smpai jd kan bnda ni bahan nangisku pada stiap waktu malam?sperti skarang? T_T hati aku sakit weh..

boleh x terjun bangunan tapi xnak mati cme nak cedera + hilang ingatan.. mlekan hidup baru.. xkenal sape2.. mcm reborn.. boleh kan? (ayat mcm org hampa tahap nak mati la kau wani!)

.................................

ku masih blom ada mood untuk berblog walking dan seangkatan dgnnya. masih banyak post2 kalian yang blom aku baca.. tgk la, mungkin tahun dpn? esok? xtaw la ble bru ku pulih dr 'sakit' ku ini..

wassalam~

Sunday, November 22, 2009

MRSM?

hari apa nth hari tu ayah suroh cepat2 pg datang depan sbb masa tu aku dkt dapor tgh bsoh pinggn.. rpe-rpenya ada surat.. MRSM dah panggil aku pekse 7/12.. ku trasa malas mau pergi.. huhu.. tapi akan disbbkan oleh terlalu menebal untuk kluar dari skolah tu, aku memang kne pg gak..

bak kata kawan yang aku tgh rapat,

"pergi buat elok-elok pekse tu..future cerah ko taw."

hoho..dorongn + semangt..sorang kawan aku pon aku xbg taw lagi...malas.. korang dah dapat lom weh surat? nnti aku call korang arr ea.. serius, malas nya mlmpau-lampau..tp klau pkir- pikir balik, rugi klau xpergi..nanti la decide.. lama lagi bln 12.. ada lagi 2 minggu..

..............................................

maak kpd rakan2 blogger skalian..tgh xde mood nak blogwalking, swimmig, jumping, dan sbagainya..ramai dah yang benti @ menstopkan blog masing2.. malas nak tap panjang2..

wassalam~

Family Day?

Pejabat Pelajaran Daerah Batu Pahat

huaaahh.. ku malu.. pagi2 sampai je dkt pkarangn PPD (tmpat keje mak ksayangn aku), baju yang ku pakai sama dgn smua staf dan pgawai.. wakaka.. ni rasa nak show-off ni..

"Ayah,baju ni sbenarnya untuk siapa?"
"Patotnya pgawai n staf je.. dgn husben n wife je la.."

Kalau boleh xnak tron je dari kreta tu taw x.klau boleh bkak baju, mmg aku bkak tp xkan nak tlanjang..xde bawak bju spare meyh.. =.=" memang malu sangat3!! xtaw nak gmbarkan.. tp ble dok ramai2, ramai gak ank2 staf pkai bju tu..mle cool sikit..the end aku buat donno je.. Time nak g toilet, jmpe mak cik ana.. (kwn mamaku tp sperti kawanku, disebabkan aku yang terlalu peramah n open..wakakaka) salam dia..pastu ajak aku join main game skali sbb baju dah sama. (dalam hti agak bengang! hoho!!) xpe, aku xske makan hati sbb buat sakit kpala je.. towl x?

First ada bacaan doa pastu spatah dua kata dari Pegawai Pelajaran.. memang spatah dua kata je la..klakar + sporting sangat! chaiok TUAN! kemudian, aktiviti kteorg snam erobik.. GEMPAKSS!! i loike!! bez sangat9.. enjoy yang amat la.. pastu, aktiviti mwarna n makan2..padahal bru lps senam.. tp aku xmkn pon.. mkn roti je.. my fave food tu..wakaka..

lepas tu, ada la aktiviti yang cantik menarik tertarik kau mmg gempakzz! huhu.. caya larh.. time tgh ddk2 tu, Pn Hjh Rohana@ mk cik ana(guru besar cemerlang kot kat bp,xsilap aku la) ajak aku join dia pnya group main game bnda alah nth.. di bawah mntari yang panas lagi terik aktiviti ini diadakan.. aku tidak tahu namanya.. >.<>

kmudian ada cabutan bertuah, mak aku dapat multi cooker.. tu la nama yg aku berikan ngn bnda alah tu.. xde gmbar.. sorry disbbkan terlalu mals nak upload gmbr.. ^.^"

banyk lg nak crita tp malas nak taip.. ni pon dah cukup pnjang dah.. =.="

.....................................

kau mmberi ku harapan palsu!! kau 'mengayat' aku sampai aku jd mcm ni.. u make me laugh.. but at the same time, u make me cry babe.. aku xtaw nak cakap mcm mne lagi dah.. sayu hati ble tgk gmbar kau.. =.=" kau stiap masa buat aku ktawa tp aku sedih sbenarnya! sbb kau..huaaahhh!!! ma, tolong wani.. (TTT.TTT) aku sanggp tunggu kau.. wakaka.. <-- ayat jiwang dah kluar da ni.. baik aku stop menaip..nnti lagi mlalot.. susah nnti.. malu ngn para pngunjung blog aku.. huhu..

wassalam~ sorry klau ad sape2 trasa k.. >.<

Friday, November 20, 2009

nuffnang?


salam~ kasi besar punya.. ku tidak mngerti apa la bnda alah ni..muahaha.. stiap blog yang aku kunjungi, 99.9% ada bnda alah ni..aku pon ada gak, slalu korang cakap, nuff aku tdo, untuk mngetahuan kalian, nuff aku xpnh kluar pon aku tgk..wakakaka..

nth la..earning pon still RM0.00.. wakaka.. sadis!adeh! gedebuk sudeh! =.="

haha..memain je la..xksh pon bnda2 ni smua, tp klau boleh, mnx tunjuk ajar,, ^.^"

Thursday, November 19, 2009

Ya Allah, permudahkanlah sgala urusanku.. AMIN~

apakah?

siapakah?

apa je yang bez?

huhuhu!!! YAKINKAN AKU!!

aku xmoh lagi meyh hidup mrana..ku trasa jelez? Ya Tuhan, tutup kan la mata ku dr tgk 'couple' itu best.. SELISIH! aku still xley trima taw.. tp kne kuatkan hati, yang bnda tu D.O.S.A.. umo still muda beb.. (PERASAN MEYH!!) buatnya malam ni kau tido x bangun2 mcm mana wani kan? Apa dah ckup smua amalan kau slama ni? Solat pon still lompong2 kan? jujur je larh.. Aku tidak sempurna, tunjuk la ajar.. mcm mana nak hilangkan tension? Fira (my sis) layan lagu2 jiwang, love songs,,. mengingatkan nostalgia.. Fall For You? ermm.. make me cry..u blieve it? Crush? Sakura Song? owh my gudness.. make me sad.. T.T

trasa nak hilangkan smua yang ada dalam otak..mcm mana? ada cadangan? JOM TERJON BANGUNAN RAMAI RAMAI!!!! wakakakaka.. Ku perlukan sokongan yang padu maybe..

Sape pandai add math? ajar aq yok..nak blajar awal dlu.. >.< =.=" ^.^"

sabar itu melambangkan iman.


muahahaha..main larong je kan yang 'sabar itu melambangkan iman'.. Xtaw la btol ke tidak.. Sabar aje la dik..

mungkin xde rezeki mu..tp ku pasti yang kau msti dapat 5A!! YEAH!! nnti kte check up balik yek.. satu family pg cek balik krtas kau huh.. Mesti ada ksalahan pnandaan.. Ku SURE 100% pnye..

Doa banyak2 yang cikgu tu msti salah tanda..jgn sdih meyh.. be cool babe..

Ku sedih, ku hampa, ku kecewa, tp, hanya padaMu ku cerita.. hanya padaMu ku mngadu..

..................................................

huhu.. one n only..huhu..tanpa ku sngaja.. Kau pandai, kau genius bagi ku, kau baik, kau pandai buat ku ktawa, kau caring, kau klakar, happy go lucky, mcm xde masalah, kau sporting yang pnting bagi aku.. huaaahh..dan skarang kau ada dlm hdp ku? wakakaka.. single wani, single.. muahahaha..jgn risaw la.. aku akan mempertahankan azamku.. lagipon kau pon dah ada yang punya kan? huhu..sayu hati..harapnya, kau xbaca post ni yaw..

T.T

^.^"

Wednesday, November 18, 2009

radio?


IKIM.FM
(link)

IKIM rentak muzik terkini hah?
IKIM lebih hangat daripada biasa?
IKIM the hottest music?


No No No.. sama skali tidak..

Institut Kefahaman Islam Malaysia Institute Of Islamic Understanding Malaysia

Yeah..bukan nak menunjuk..aku penah dengar hmpir smua rangkaian yang ada kat Malaysia ni taw..huhu.. Dari yang English ke Melayu, Cina, India je xpnh lagi.. ^.^

HOT FM?
ERA?

FLY FM?
HITZ. FM? (HITZ CHANNEL 705 (ASTRO)
SINAR FM? (Parenz ku yang layan)

Apa lagi? hmpir smua aku bantai dengar.. 'MUSIC IS MY LIFE' pnah ku jadikan bnda tu sbagai 'tema' hidupku.. 'KONONNYA' >.< tapi skarang.. jeng jeng jeng.. yang menenangkan ku ktika ku gelisah, hati panas, bkak je la radio yang ada kat dlm bilik tu, pastu baring.. SURE tenang beb..

'DAHI MENCECAH KE SEJADAH'

wallah beb!! GEMPAKZ punya~ memberi keinsafan wa cakap lu.. dgn 'sound efek' dia kan.. slalu lepas azan maghrib gtu ar..tp biasanya lps azan ada bacaan Al- Quran dlu.. :)

yang pnting, mmg bez la.. nasyid dia, pergh..lagi ar jangan cakap, Gempak! lagi klau ada zikrullah..doa taubat..huaaaahh.. TT.TT BERJURAI klau menghayati..

satu je klau ada slot ARAB..wakaka..satu hapeh aku xpaham..huhu..
mula dgr radio ni sjak bln 6 kot..baru kenal, n start dengar. kawan aku kat Maahad yang knlkan kat aku..Mekasih kat dia gak lorh.. =.="

Klau korang rasa dah lama x pergi ceramah pape, dengar je radio ni dah cukup memadai aku rasa.. LENGKAP lorh..alamak..mmperkenalkan ni.. Muahaha..sbb nya obses sangat..satu hari xdgr radio mcm xlengkap hidup..huh? yang blom pnh dgr, cbe la.. aku jamin korang msti insaf pnya.. >.<

eh, tapi aku xde ar smpai xdgr radio lain.. klau msok kreta dgr Hot Fm biasanya.. ^.^ tp klau sape brani cuit radio dlm bilik tu mmg aq jerit la..hehehe.. jadinya, xde sorang pon yang akan kcau.. (kat rumah aku seorang kakak yang 'garang' lorh) ksian adik2 aku..

wassalam~

! I MISS U ALL!



aku sungguh merindukan kalian smua la beb..

T.T

next year naik skolah, ada yang dah xde kan? Ada yang dah pndah ikot family, mcm2 la..

tu blom lagi nnti bln 2 or 3, yang dapat tawaran ke asrama pnoh, integrasi (T.T) nostalgia.. my parenz xkasi mohon (TTT.TTT) mnangis satu malam! Hopefully xde fmily aq yg baca post ni..huhu..

trasa sdih apabila bnda yang baik kte nak buat, tetapi di tolak oleh kedua2 ibu bapa kita..

xpe la, stiap yang berlaku pasti ada hikmahnya! Kuatkan hati!

gonna miss u all la!

Pn Siti Mahawa cikgu kelas yang spoting la! Sabar mlayan krenah kami yang agak nakal! wakaka..

This year, maybe xde lagi open house KOT..so nya, next year akhir tahun, insyaAllah aq akan kompol korang smua2 ni k..

Moga2 tercapai.. AMIN~

thanks guys..

lalala..memang aq nak buat keje susah dulu ye
rakan2 blogger ku skalian..

ku memang sudah pnye idea untuk cari
'WHY ARE STUDENTS NOT INTERESTED IN READING'
di internet..wakaka.. aku nak buat kje yang senang
sikit dr dorang yang xde internet..

bagi rakan2 ku yang tiada tenet, dorang nak cari kat mana?
ada terpikir?

sama ada dorang akan pikir alasan sndiri or
tanya sorang2 sperti yang disuruh..

huhu..teremo lak kan..

anyway.. Thank you so much la guys yang mmbantu aq..
jasa mu ku kenang..
klau bg in malay i'll translate it..
>.<

Tuesday, November 17, 2009

sape yang baik hti, tolong ar aq..

interview your frens, ask on question on

''Why are students not interested in Reading?''


wallahh..i menggunakan kemudahan yang ada..

plez..i really2 need your help la u allss..

muahahaha..i sayang ar kat korangs2 yang membantu i ni..

ni kerja akhir tahon, muahaha.. im lazy nak buat, so nya, hulurkan idea ringankan beban i okeys?

wakakaka..ayat gediks i dah kluars pulaks.. >.<

(hanya kawan2 i sahaja yang mngerti diri i yang gonjengs ni)

tolong ar k..bg sumbangan idea..senang sikit kje aq..xpayah la nak g tnyesorang2 bnda ni..^^

Asiah?

huahaha..ksian aku dgn dri sndiri taw..
akhirnya, aku knal gak siapakah Asiah yang ku xpernah dgr pon namanya.lalolalo..
ni lirik lagu ratu syahadah- inteam..pasal Asiah ni la..
aku hafal beb..bez sangat ar lagu ni + meaning yang amat ar yang pnting.. orang kata, manthoppp!!huhu.. >.<
mekasih ar yang mmperkenalkan lagu ni kat aku..
klau kau baca, kau taw la kan..


Engkaulah permaisuri di mahligai tirani
Teguh imanmu walau tersembunyi
Kasihmu kau buktikan sebagai isteri
Namun cintamu untuk Ilahi

Engkau masih isteri yang sejati
Ketika suami dimurka Allah
Istana bukan penjara nikmat yang alpa
Sinar imanmu tak kelam permata
Kau miliki jiwa hamba
Walau di sisimu singgahsana

Sejarah Asiah telah membuktikan
Iman bukanlah penjara di jiwa
Yang selamanya bersembunyi
Tapi kemerdekaan yang hakiki
Yang punya wajah dan jua rupa
Akhirnya imanmu bersuara
Lantas kau dipenjara dan diseksa
Oleh suamimu yang dihina

Di kejauhan istana keangkuhan
Menggamit mata sayunya di jiwa
Namun hatimu tak sudi ke sana
Iman dan akidah lebih utama
Ratu syahadah lalu bermadah
Oh Tuhan binakan istana untukku
Walaupun di dunia ku diseksa
Namun tak terbayar nikmat di syurga

Oh Asiah kau merubah rencana
Bila tanganmu menyentuh bayi
Yang hanyut menongkah arus Sungai Nil
Lembutmu mematahkan keangkuhannya
Firaun merancang kau menghalangnya
Musa terbuang jadi terbilang

Ya Allah…Ya Allah…

Monday, November 16, 2009

istighfar bnyak-banyak

huhu..td kluar ngn family. mcm dah lama xtgk dunia luar.. (lama sgt memerap dlm rumah) dunia ku bgn tdo, solat, makan, main komp, tgk tv, bt kerja2 rumah pape yang ptot, yang pnting mmg xkluar rumah la. Td tu pon kluar makan je. Skali kluar mcm2 aq jmpe. Astaghfirullahal a'zim.. Dasyat! mse nak ddk makan je, cina blakang meja boleh buat tmpat tu dia punya taw.. Malu aq sbagai rkyat Malaysia jd mcm tu.. Pmpuan tu dgn slambanya 'kiss' pkwe dia dgn xtaw malunya!! klau kat pipi tu, aq xde la ksah sangat babe.. Ni masalahnya, mmg xspatotnya ku lihat di umur ku..wakaka.. ayat xleh bla! Malu sgt taw..dgn prasaan yang xtaw la nak cakap mcm mana, aq bgn balik, pg bsoh tgn.. Tu satu, yang lagi satu, waitress yang kat stu pon sama je taw.. Dorang xde la smpai kiss2 ni, cme pegang badan je ajak turon bawah.. sbb tmpat aq makan ni, 2 tingkt. xtahan, aq mle la bkak mulut crita ngn parenz aq..yang peliknya, fmily aq xprasan pon bnda2 tu smua berlaku.. padahal kte org dlm satu tmpt yang sama kan? Ayah cakap, tu bru sikit, klau kat KL, lagi trok.. ye la kot.. erm.. syukur sangat tinggal kat Batu Pahat, nak kata 'low' xde la.smua ada dah kat sini.. ALHAMDULILLAH~

iman?

Iman


Aku mencari iman ku yang pudar

Dimana nak kucari?

Di lubuk hatikku?

Di dalam jiwa raga ku?

Di celah kekesalanku?


Aku mencari iman ku yg pudar

Kemana pergi takwaku ?

kemana pergi shahadahku?

Kemana pergi tempat sujudku....?

Aku mencari imanku yang pudar

Takwaku di hujung penantian

Sujudku di genting harapan

Tahajudku di akhir garisan

Shahadahku apa kesudahan???


Aku mencari imanku yang pudar

Kepada siapa nak kuadukan

Kepada siapa nak kuluahkan

Kepada siapa nak kusampaikan...


Aku mencari imanku yang pudar

Hidayahku silih berganti

Saban waktu, setiap minit jantungku berdegup

Adakah aku sedar

Tuhan sayangkan aku

Tuhan cintakan aku

Tuhan kasihkan aku


Aku mencari imanku yang pudar

Ya Rahman....menyampaikan pesan

Ya Rahim...mengirimkan hidayah

Adakah aku sedar?

Adakah aku biarkan ia belalu pergi?

Mengapa aku begini?

Ya Allah,


Kaulah Penciptaku

Kaulah Penentu Hidupkku

Ku pohon PadaMU

Jangan KAU sisihkan aku

Aku berlindung berkat kasih sayang MU


Nukilan: mimiey { 406 } (pelajar KISAS)

Islam 4 Peace

Bismillah..

smalam..time aq meninjau2 blog orang..jmpe satu laman web ni..pergh. Memang gmpakzz la senang crita..Nak kata mcm adik bradik iluvislam.com pon boleh kot..tp laman ni baru di tubuhkan March tahon ni..ahlinya pon kbanyakkannya terduduk oleh ramaja..ada satu crita dia mnarik perhatianku..alamak..terlebih sudah..apa yang terjadi dlm artikel ni, sama sangat apa yang berlaku pada diriku ini..teringt nostalgia.. T_T srupa, sbijik, mcm ksah aq.. =.=" pcaya x..aq baca artikel ni, aq mnglirkan air mata..pergh..mmg mngimbau masa lalu..sdih sangat taw..ermm..smoga ku kecapi azamku dgn berjaya..AMIN~~

Ya Tuhan, kurniakan lah ksabaran yang tinggi kpd ku.. =.="

[LINK]

Sunday, November 15, 2009

lupa lak kan~

alamak..
bagi korang2 yang nak membaca bertapa
berjayanya @ suksesnya jamuan klas kte org,
baca la blog dia ni k. >.<
smoga terhibur deh..(for my fren only yang di invite. Sorry)
xmau timbulkan kontroversi sbb takot ada gmbar yang
TERLEBIH posing sudah.. ^^

[LINK]

pedoman bagi wanita kini~




Text Color

boleh ke kta jd mcm sumaiyah?lalalala..jauh skali lorh..mampukah kita mlakukan pkara yang sama apa yang sumaiyah korbankan? T_T mampu kita jadi mcm Asiah?haaaahh..sdih taw lagu ni.yang lagi mnyedihkan, brapa je org view lagu2 nasyid ni.. prasan x? Cbe lagu yang mlalaikan tu, berjuta2 org view. Btol x? Sama2 la kte menghayati lagu ni..jadikan pedoman hidup.. >.<



SAY : 'NO COUPLE'



SAY : “NO COUPLE”

Persoalan cinta sebelum kahwin ini merupakan tajuk yang panjang. Cinta tidak semestinya membawa kepada couple, namun bahkan cinta boleh menjadi wasilah kepada mungkar lain yang mungkin berlaku tanpa couple.

وَٱلَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبۡ لَنَا مِنۡ أَزۡوَٲجِنَا وَذُرِّيَّـٰتِنَا قُرَّةَ أَعۡيُنٍ۬ وَٱجۡعَلۡنَا لِلۡمُتَّقِينَ إِمَامًا

Allah Taala berfirman yang bermaksud: “Dan orang orang yang berkata: “Ya Tuhan kami, anugrahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa” al-Furqan (25:74)

Magnet jantina ini sebenarnya satu fitrah dalam kehidupan manusia. Hal ini bukanlah perkara baru bagi kehidupan pelajar ditambah lagi dengan faktor umur di alam kampus tarikan untuk berpasang pasangan merupakan perkara lumrah dan mendarah-daging dalam diri mereka.

Perkenalan di alam sekolah, kenal semasa kursus persediaan, kenal sebab sekelas atau satu universiti, kenal kerana pertukaran nota, bahkan kenal sewaktu sama-sama berprogram merupakan noktah pemulaan kepada eposid cinta remaja, mungkin cinta monyet.

Jadi bagi yang sudah bermula untuk mencari, semak balik niat anda. Bagi yang sudah tersasar jauh jadikan cinta Allah Taala benteng ampuh dalam mengawal karenah cinta anda yang bergelora. Akhirnya pesanan penulis kepada semua yang ingin dan tengah bercinta, jangan jadikan couple anda punca tawar hubungan suami isteri selepas kahwin.

Mengapa perlu mencari marah Allah Taala semata-mata mencari bahagia manusia yang tiada jaminan.

Jauhilah maksiat bercinta sebelum kahwin, sinonimnya cinta monyet ini.

“Ya Allah. Kami ingin belajar untuk mentaati perintah-Mu. Kami belajar untuk menjadi hamba-Mu yang soleh dan solehah. Kami seringkali jatuh dan bangun, jatuh dan bangun lagi, dan lagi. Semoga kami terus dipimpin oleh-Mu, duhai Allah”. ameen

sumber: iluvislam.com

Saturday, November 14, 2009

T_T



apa je prasaan aq skarang ni kan? T.T blog aq, so ske hti aq la nak bt apa.. kau x ske kau boleh bla dari sini. xpayah lagi baca smua entri aq. Ada masalah ngn bnda tu? Sapa rasa xske, grakkan mouse, then bla dr blog aq. hati ku bercelaru, mcm2 fikir.. Otak xdpt berfungsi ngn baik maybe.. Aku bnci sgt klau prasaan ni mlnda. Nanti mle la pikiran melayang ke mana2 nth nnti.. Help me please.. ~~~~~~

p/s: Ya Tuhan,permudahkanlah sgala urusanku.. AMIN~ =.="

last day skul..

FATIN SYAHIRAH n FATIN NABILLAH (lalala..my bestie lorh) masa ni gmbar last day skul..masing2 xbnti cakap..hahaha..bedekah?no. 1 bai.. :))
AINA MAHIRAH n FARY (my bestie too lorh) yo'o gler aina bercerita pasal...rebonding rmbut pergi ke....... alamak.. biarlah rahsia geng kteorng..malu mau crita..hahahaha..
syok2 crita, tangkap muat.hahahaha..x leh bla towl la masa ni..mcm org kne tangkap khalwat.. (aina n faryla ni) amacam? scandal ni..hahaha.. owh no!!! yuri? juz kidding lorh.. ^^
AMALIN, ISMA n AQ.. alamak..buruk nak mati mke aq.wakakaka..malu towl aq klau bgmbar kat skolah.buruk smacam la beb!! yang lain, ble kat luar cantikss + jelitas u alls taw! awww!!hahaha..
PEGGY n SIN YIN.. alamak.. bdk nerd bai..pandai lak tuh..awww!
YANA!!!! (bestie gua!ddk dpn aq kat dlm klas.gler pandai nak mati ar dia ni!karangan slalu jd contoh dlm klas..kteorg slalu sangat salin karangn dia ni..pandai + genius!klakar nak mati ar dia ni. klau bdekah,xbnti la beb!sayang kau sangat yan!!) HIDAYAH, SYAMIM
IZZATI (ktua klas kteorg) n YAYAH (the cutest girl in the class..bg aq)
WANI (kmbar nama aq nie..lalalala.. >.<) n AISYAH (aq amik gmbar ni smua dlm blog dia..wakakaka..mekasih bai!minat gler ngn anime)
AMALINA (otak sama gler je), IKIN (pergh!ni lagi sorang,pandai,penolong klas kteorg), INSYIRAH, (the cute girl..kcik je.comel gtu..aww!) n AINI (kuat ktawa,klau dia ktawa,aq pon ktawa skali.xleh bla) dorang ni satu geng~

p/s: aku sayang korang ketart2 taw!!! sayang sangat9!!sukar di ungkap ngn kata2.. T_T

gud luck~

slamat yaw kpada smua calon2 SPM.. lg brape hari je guys..yang still online, enough2 la k.. lagi 4 hari je kan? (klau xsilap lorh) ku doakan kejayann smua umat yang mngmbil SPM smoga berjaya.. AMIN~ dekatkan diri ngn Tuhan la k.. Smoga sgala urusan dipermudahkan olehNya..
kepada yang mngmbil UPSR, result akan kluar bila ya? dengar2nya Khamis ni kan? 19/11/2009. Huaaahh..adik ku jga akan mndapat resultnya..mudah2han..smua mndapat straight As k.. AMIN~~


Friday, November 13, 2009

tourette sindrome?



pnh tgk crita ni x? tajok dia 'Front Of The Class' smalam masa hujan berdentam dentum..takot nak online. Roter kne smbar petir xpahal lak kan.. so nya, aq pon mle la langkah kanan.. Bkak tv, amik bantal cari movie.. lalala.. TERjmpe lak ngn crita ni..gmpakzzz woh!! aq jmpe kat 411 HBO gua nangis la babe tgk crita ni.. Cbe perhatikan cara dia. Pnye la bsr dugaan dia kan.. huaaahh..aq rasa bersyukur krana di lahirkan bgini.. >.< yang kat bawah ni, aq cari artikel siap translate taw.artikel ni asalnya english.. ^^

Tourette adalah gangguan saraf (otak) kondisi yang biasanya bermula pada masa kanak-kanak. Menyebabkan seorang anak untuk membuat bunyi atau kata-kata (vokal tics) dan gerakan tubuh (motor tics) yang berada di luar berpandu nya. Tourette's disorder (TD) juga dikenali sebagai sindrom Tourette dan Gilles de la Tourette sindrom. Tidak semua tics adalah dari TD. Anak anda mungkin mempunyai tics dan tidak mengembangkan TD.

Tics motor biasanya bermula antara usia 2 dan 8. Vocal tics boleh bermula sejak usia 2, tetapi mereka biasanya mulai beberapa tahun selepas motor tics. Tics umumnya menjadi semakin buruk sekitar usia 12 tahun. Di sebahagian besar anak-anak, tics pergi atau sedikit penurunan pada masa remaja. Tapi tics boleh terus sampai dewasa.

Tics kesan terhadap anak-anak bervariasi. Beberapa anak mempunyai tics ringan yang mempunyai impak kecil pada kehidupan mereka. Tetapi bahkan jarang tics ringan atau anak anda boleh menjejaskan harga diri dan hubungan dengan rakan dan keluarga. Parah dan sering tics mungkin memerlukan rawatan, termasuk ubat-ubatan dan kaunseling. Meskipun anak tics mungkin tampak kecil, mereka boleh mengganggu kemampuan anak untuk belajar dan boleh menyebabkan rasa malu.

Penting untuk diingat bahawa:
  • Tics bukanlah tanda kecerdasan yang rendah dan tidak mempengaruhi kecerdasan.
  • Tingkat keparahan tics anak anda bukan merupakan penunjuk yang baik mengenai seberapa baik ia akan tampil di sekolah atau dalam situasi sosial.
  • Seberapa baik anak anda boleh mengatasi tics boleh dibantu oleh seorang menyokong rumah, sekolah, dan persekitaran masyarakat.

Last day skul..

lalalala..Hari ni ku terpaksa datang akan disebabkan kne pulang bku teks.huaaahh~ tu yang pertama, yang kedua, sebab hari ni aq last day skolah~ sob sob sob.. T_T sdey ke? (no feeling la bai) mlm ni jmpe dorang lagi sbb jamuan klas.. pergh tahon ni budak2 3 BUMI, kayas2.. So nya, makan la kat hotel..hahaha..Gempakzz gitu..sronok gak..td kat skolah, ku menghabiskan masa dgn 'BERGOSSIIPPSS' je (bnyaknya dosa hari ni~).. huaaahh.. bual2 kosong buat kali terakhir ngn kawan2 untuk 2009.. T.T huhuhu..sdey lak yang part ni.haha. dah la, stakat ni je yang aq mampu menaip. hujan la u.. tdo yok.. =.=" sape2 nak ikot aq g tgk cte 2012? JOM~ date ngn aq cepat.hahaha.. bak kata arque, umo 15 tahon, hingusan lagi nak couple2 ni.. lalalala..
I'M SINGLE N NOT AVAILABLE~ XDD

Thursday, November 12, 2009

Thanks~

''Assalamualaikum.

Hmmm...ni betul-betul bagus ni! Awal2 dah prepare azam untuk 2010. Semoga azam tu dapat dilaksanakan dengan baik. Perkara yang baik, kalau disertai azam yang kuat, insyaallah tuhan bantu.

Cumanya dalam hal bercinta, itu fitrah setiap manusia. Semua tak boleh lari dari memiliki perasaan tu. Bezanya, ada manusia yang dapat mengawalnya dengan baik dan ada pula yang berekspresi pelbagai dalam melayani fitrah dan naluri tu.

Rata-rata ramai yang akan mengambil jalan mudah, iaitu melayani fitrah tersebut. Maka lazimnya hal yang akan berlaku ialah wujudnya couple (kapel :D). Ini kerana ia lebih "menyeronokkan" dan "mengasyikkan" berbanding dengan menyerahkan perasaan tersebut kepada ALLAH.

Namun kesan akibatnya nyata jelas. Yang berkapel, sering menjadi mangsa sebelah pihak. Lazimnya perempuan!

Manakala yang menyerahkan cintanya kepada Allah, selalunya akan bertemu cinta sejati. Kenapa hek? Sebab Allah lah yang hadirkan cinta dalam diri kita. Bahkan Allah maha tahu siapakah PILIHAN terbaik dalam RAHSIA Allah. Kita sebenarnya kena mohon agar lamunan cinta kita pada seseorang tidak menelan kewarasan hati dan ketajaman akal. Sebab tu orang yang bercinta tak nampak dunia lain melainkan yang indah saja. Peliknya bila dah terhantuk, baru tergadah... Rata-rata macam tu.

Tak apa Wani, kalau kita nak jodoh yang baik, Allah dah janji Dia akan bagi. Syaratnya, kita kena tunjukkan pada Allah kesungguhan kita padaNya. Macam Wani mintak duit kat mak, selagi tak bersungguh mak pedulik hapa...tak gitu?!

Saya doakan Allah permudahkan urusan Wani dan keluarga, dilindungi Allah dari segala fitnah dan diberikan jodoh yang terbaik disisi Allah.

Wassalam

November 11, 2009 7:56 PM''


Pergh..serius..terharu yang amat...mana prnah org cakap mcm ni kat aq. Even kawan pon xpernah taw..ustaz ni bagi aq dkt comment dlm post 'again?'..thanks krana mengingatkan ku ust..termotivasi sikit diri ni..smangat! akan merealisasikan azam ku.. InsyaAllah..malu gak ust baca n3 ni.lalala.. Thank you so much.. >.<

Wednesday, November 11, 2009

again?

again n again n again?

'K la klu kau nk cm tu.. Aku akn lpas kn kau.. Aku x blh nk wtpa.. pasni aku mls nk kpel2 dgn sype2.. Aku nk rhat dlu.. Aku dh bsn kpel ptos.. kpel ptos.. Aku dh byk skit hti.. Knapa ea blh jd cm ni.. K la wani.. Aku doakan u bhagia.. Jge dri kau baek2.. jgn nakal2 ea.. K askum.. Bye~ Wani....'

dah la..ble la nak taubat kan?lalalala..aq pon dah pnt la hdp mcm ni..aq memang ske sangat cari pasal kan?hahahaha..tu ayat last dia ngn aq..SAH,SINGLE~~

azam untuk akhir tahun+2010, xkan couple2 lagi.. >.<

T.T

Munafik?nauzubillah minzhalik!

Terkadang, kita sendiri tidak menyedari bahawa hampir kebanyakan daripada amalan sehari-harian kita adalah merupakan amalan ciri-ciri golongan munafik. Jadi, sentiasalah Muhasabah dan prihatin dengan setiap apa yang akan dan telah kita lakukan.

50 Tanda-tanda Orang Munafik Mengikut Al-Quran Dan As-Sunnah


1. Malas Beribadah Kepada Allah SWT
Malas mengerjakan solat, segan untuk menempatkan diri di saf pertama, enggan mencari ilmu pengetehaun dan berat melangkah untuk ke majlis kebajikan.

2. Lupa Kepada Allah

3. Melalaikan Solat Fardhu
Sengaja melengahkan atau lambat menunaikan solat sehingga berada di akhir atau habis waktunya.

4. Mempercepatkan Pergerakan Solat
Orang yang mempercepatkan solatnya tanpa rasa khusyuk dan lupakan Allah, maka solatnya tidak diterima Allah. Itulah solat orang yantg munafik.

5. Gemar Meninggalkan Solat Berjemaah
Sihat dari segi fizikal dan jasmani, mempunyai waktu lapang dan tidak uzur syarie, tetapi tidak mahu mendatangai masjid ketika mendengar seruan azan.

6. Meninggalkan Solat Jumaat

7. Melakukan Dosa Dan Kemungkaran Secara Sembunyi
Berpura-pura melakukan kebaikan di tengah2 orang ramaai dan gemar melakukan kemungkaran di belakang orang adalah dibenci Allah SWT.

8. Menyuruh Yang Mungkar Dan Melarang Yang Ma’ruff.

9. Menyembunyikan Ilmu Pengetahuan
Orang-orang yang memiliki ilmu dan apabila ditanya orang lain sedang dia mengetahui persoalan yang ditanyakan itu tetapi tidak menjelaskannya. Ini merupakan perbuatan yang menghalang kemajuan ummat Islam dan dapat menutup kebenaran.

10. Mengamalkan Riyak

11. Hasad Dengki

12. Dusta

13. Mungkir janji.

14. Bakhil

15. Fitnah
Menyampaikan keburukan orang lain di kalangan orang ramaai supaya mereka membenci atau memusuhinya. Ia juga tergolong dalam sifat-sifar munafik dan dosa-dosa besar.

16. Mencaci maki
Menyakiti orang lain dan mencemarkan maruah seseorang itu.

17. Mengumpat

18. Mengungkit Pemberian Kepada Orang Yang Menyakiti Hatinya
Mengungkit kembali pemberian kepada orang lain dengan harapan dikenang jasa dan sumbangannya serta ingin menyakiti hati orang lain. Perbuatan ini dicela didalam Islam.

19. Mengingkari Takdir
Sesungguhnya orang yang menolak, membenci atau mengingakari takdir Allah, tergolong dalam golongan kufur dan rosak iman dan mendapat azab serta kemurkaan Allah

20. Mempersendakan Kesucian Agama
Perbuatan mempersenda kesucian dan agama Islam adalah suatu yang amat dibenci dan dilarang dalam Islam kerana ianya seolah-olah menentang sesuatu yang diturunkan Allah.

21. Enggan Berjihad

22. Menghina Sahabat Rasulullah SAW
Perbuatan ini dianggap melanggar larangan baginda, berdosa besar dan termasuk dalam golongan orang munafik

23. Menyembunyikan Persaksian Pada Jalan Yang Benar

24. Menangguhkan Pembayaran Hutang

25. Menipu Dalam Jual Beli
Perbuatan menipu ini adalah melibatkan amalan timbang atau sukat sesuatu barang tanpa kadar yang mencukupi atau menjual barangan yang rosak dimana, menimbulkan rasa kecewa dan tidak puas hati pembeli pada akhirnya.

26. Ghasab
Ghasab ialah mengambil atau menguasai harta ( tanah ) orang laain dengan jalan aniaya, iaitu jalan yang tidak diredhai Islam. Perbuatan ini walaupun dengan mengambil Cuma sejengkal, adalah termasuk perbuatan dosa besar dan munafik.

27. Bergaul Dengan Orang Yang Memperolok Al Quran

28. Memakan Harta Anak Yatim

29. Membuka Rahsia Orang Lain

30. Merasa Aman Dari Murka Allah Apabila Berbuat Dosa
Apabila seseorang melakukan dosa dan merasa selamat dari murka dan seksaan Allah, maka anggapan ini adalah berdosa besar dan amalan orang-orang munafik.

31. Memanggil Orang Dengan Gelaran Buruk Yang Tidak Disukai

32. Menghalangi Orang Dari Mengamalkan Ajaran Islam

33. Suka Kepada Kesesatan Dan Menyesatkan Orang Lain

34. Bermuka Dua
Sikap ini ialah apabila diajak untuk mengikut jalan Allah, sengaja melambat-lambatkan dan tidak mahu. Tetapi, apabila diajak ke jalan yang dimurkai Allah, dengan senang dan cepat mereka menurutnya.

35. Menyanjung Dan Memuji Orang Tanpa Diketahui Keadaan Sebenar

36. Sombong Antara Sesama Manusia

37. Suka Berbantah Dan Bertengkar Sesama Muslim

38. Melampaui Batas Yang Digariskan Oleh Allah
Perbuatan yang menurut kehendak nafsu sehingga boleh tersesat dan menyesatkan pada jalan yang benar sebagaimana Yahudi dan Nasrani.

39. Berputus Asa Dalam Menghadapi Cabaran Hidup

40. membazir Dalam Memanfaatkan Nikmat Allah

41. Keluh Kesah Apabila Ditimpa Musibah

42. Mengkhianat Sesuatu Amanah

43. Memutuskan Silaturrahim

44. Memecah belahkan Perpaduan Kaum Muslimin.

45. Menghalalkan Yang Haram

46. Membuat Keosakan Di Muka Bumi

47. Menuduh Orang Beriman Bodoh
Orang Munafik mempunyai pendirian yang lemah dan amat sedikit memiliki ilmu pengetahuan tentang perjara yang bermanfaat dan memudharatkan. Justeru, mereka menuduh orang beriman bodoh atau kurang ilmu pengetahaun dalam urusan kehidupan.

48. Mengubah Dan Menyalahgunakan Ayat-ayat Allah

49. Bersumpah Dengan Selain Nama Allah SWT

50. Merasa Gembira Apabila Musibah Menimpa Orang Beriman


Nauzubillah min zalik

Sumber : 50 Tanda-tanda Orang Munafik.

Ya Allah, kami meminta kepada-Mu iman yang jujur, keyakinan yang kukuh, taubat yang tulus. Ya Allah, sesungguhnya kami meminta kepada-Mu petunjuk, ketakwaan, kehormatan, dan kecukupan diri. Ya Allah, perbaikilah bagi kami agama kami yang itu merupakan penjaga bagi urusan kami. Perbaikilah dunia kami yang itu merupakan tempat penghidupan kami. Perbaikilah bagi kami akhirat kami yang itu merupakan tempat kembali kami dan jadikanlah kehidupan yang masih tersisa sebagai tambahan bagi kami dalam semua kebaikan, dan jadikanlah kematian sebagai perhentian bagi kami dari semua keburukan. (Kalau la kita duduk diam+baca doa ni dgn hati yang tulus dan ikhlas, yakin la, mesti mngalir punya air mata)

Ya Tuhan, ada x ek sifat2 kat atas yang padan dgn diriku?ada kot.. TAKOTNYA!!! jom, sama2 yok, menjudge diri kte sndiri sbelum mnjudge diri org lain..

dinner?

lalala.. Jumaat ni ada jamuan kelas la weh. Theme:glamor gtu. Malas aq. nak pkai bju kurung je.lnx la orang nak cakap apa.ada aq pnah ksh ke?ada aq amik taw ke orang nak cakap apa pasal aq?lalala..malas nak layan orang2 mcm tu.buang masa je la rasanya.klau dia btol2 kawan aq,dia xkan kutuk aq la.am I rite?

Tmpatnya kat Landmark Hotel.nak dinner kan..amik kau.harganya pon gmpaz!urmmm gtu.tp InsyaAllah,sukses jamuannya..AMIN~aq antara yang incharge ke?nth la..lnx la.klau ada set kareoke,wa mau nyanyi la bai..lagu yakinlah aku menjemputmu- kangen band. lalala..bez woh lagu tu..

xde pon,nyanyi lagu skolah bt kali terakhir.sbb slama 2 bulan kte xkan nyanyikan lagu tu lagi..waaaaahh!!! SEDIHNYA!! apa jd klau next year ada yang pndah?or aq yang mati ke?xde sapa taw masa akan datang kan..lalalala..aq sayang lak nak tinggalkan skolah tu..tp xnak skolah tu lagi klau boleh..kje rumah banyak sangat.. :( T.T

slamat la korang2 smua k..luvu allss sooo much!!

lawatan?

I don't have photo to publish la guys. Sebabnya I xbawak camera. >.< panjang critanya, td dah taip, pastu hilang lak. malas nak taip lagi.

Bagi smua yang menyiggah smalam, aq mnx maap sbb xbalas kunjungn korang smua ea.. InsyaAllah,hari ni ku habiskan penyinggahan ku yaw. YEAH!!!! Sesetengah Universiti, studentnya dah habis exam.. >.<>

nak tengok gmbar, pg la blog mereka2 ni.
FATIN NABILLAH
FATIN SYAHIRAH
klau dorang dah update la k.. >.<

Monday, November 9, 2009

kerna sayang..?




alamak bai..
lagu ni sdey sangat la..
mcm mana ek..
LAYAN~~

tomorrow?

Td kat skolah? Apa yang bez ek? Sakit prot yang amat bebeh.. Tidak terkata2.. Tuhan je yang taw.. Ermm..td kat skolah Pn Zalina (guru agama) mengingatkan kmbali yang kta ni blom bebas spenohnya.. Tidak bermaksud dah habis PMR,kta bolah 'ENJOY' bagai nak rak.. Huaaahh..trasa la beb..hari tu lpe diri jap.. Macam orang lupa daratan. Cikgu ingatkan,aq lak yang trasa. Klau trasa maksudnya kita pon ada bt skali la kan? huaaaahh.. Ya Tuhan..Ampunilah dosa2 ku..(ceh wah..hahaha) 'Iman ana al yazid wayankus..skejap naik skejap tron..' lalala..smua orang mcm tu kan..

Esok pergi Kluang naik kreta api..agak excited sbb xprnah pon naik knderaan tu..??? apa la yang akan jadi esok kan? Naik dari kluang ke Johor Bharu.laalala.. Dah lama x turon JB kan.. Trasa rndu lak.. Klau ngn family boleh ajak daftar tros ke SMIH.. hahahaha.. (BERANGAN LA KAU WANI!!).. Tapi kan..Skul tu 'macam' bez taw.. Budak2nya pon pramah..yang pmpuan lom knal sorang pon..Macam mana ek..agak2 sapa rasa dia anak jati SMIH, g la contact aq..yang pmpuan je.. Yang laki aq xinvite pon.hahaha.. Juz kidding lorh.. ni email ym aq.. nak add? add je la.. aq akan approve..InsyaAllah klau xde pape aral mlintang..sesapa je la yang nak add..aq xkisah langsong. nursyazwaninizam@yahoo.com

Kpada manusia yang mnjelma sbagai 'GUEST' di chat box.. Aku nak mnx maap ni.. Aq ada mngumpat kau. hahaha..jujor ni..Kau kan yang swoh mnx maap scara ikhlas.. Aq ikhlas sangat ni mnx maap ngn kau..Adakah aq jenis yang mudah melenting apabila ditegor??? jawapannya adalah.. YA!!YES!! YA sama skali kuat 'PANAS' hati apabila ditegor..lalala..smula jadi mcm tu ke?ye kot..tp skejap je pastu cool balik..huaahh.. Tapi aq agak pelik..Sipakah kau? Aku trasa sperti kau mngenali siapakah diriku ini..lalala..klau kau btol la kawan aq, tros terang je la bai.. Aq xmarah..aq x sakit hati ngn kau lagi.. ^_^

Kepada rakan2 ku yang lain + sesapa yang mmbaca.. aq nak mnx maap gak klau aq ada terkutok, termengumpat, terkeji, termarah xtntu hala, ter bad mood xtntu pasal.. AKU MINTAK MAAP SANGAT9 DENGAN KORANG OK.. Alamak.. Aku takot nak cakap ngn korang2 smua mcm ni face 2 face.. Nanti hati I cepat tersentuh U.. Berjujuran air mata I kang xde siapa nak tolong lap kan..kah3..Gurau je la.. Anyway.. I'M SOO SORRY GUYSSZZ..

Korang smua..datang la blog kawan aq ni..hahaha.. My bez fren la dia ni.. Hidop sama2 sjak darjah 1.. Tapi mula rapat sjak form 1. hahaha.. Ayah n Fatin,bagi aq upaha aww.hahaha..Agak klakor arr.. GO BEBEH .. >.< YAHOO!!

p/s:mamaku sponsor ku untuk hari esok.. Yahoo.. Thanks yaw ma.. Luvre u so much la..mmmmmuuuuaaaahh!! hahhaha..

Saturday, November 7, 2009

baca la wehh,..

Amik la masa baca bnda alah ni.. T.T

Saya ingin bercerita mengenai kisah adik saya, Nur Annisa, seorang gadis yang baru menginjak dewasa tetapi agak kasar dan suka berkelakuan seperti lelaki. Ketika usianya mencecah 17 tahun perkembangan tingkah lakunya benar-benar membimbangkan ibu.

Dia sering membawa teman-teman lelakinya pulang ke rumah. Situasi ini menyebabkan ibu tidak senang tambahan pula ibu merupakan guru al-Quran. Bagi mengelakkan pergaulan yang terlalu bebas, ibu telah meminta adik memakai tudung. Permintaan ibu itu ditolaknya sehingga seringkali berlaku pertengkaran- pertengkaran kecil antara mereka.

Pernah pada suatu masa, adik berkata dengan suara yang agak keras, "Cuba mama tengok, jiran-jiran kita pun ada yang anaknya pakai tudung, tapi perangainya sama je macam orang yang tak pakai tudung. Sampai kawan-kawan Annisa kat sekolah, yang pakai tudung pun selalu keluar dating dengan boyfriend diorang, pegang-pegang tangan. Ani ni, walaupun tak pakai tudung, tak pernah buat macam tu!"

Pada satu hari ada jiran yang baru pindah berhampiran rumah kami.. Sebuah keluarga yang mempunyai enam orang anak yang masih kecil. Suaminya bernama Abu Khoiri, (nama sebenarnya siapa, tak dapat dipastikan). Saya mengenalinya sewaktu di masjid. Setelah beberapa lama mereka tinggal berhampiran rumah kami, timbul desas-desus mengenai isteri Abu Khoiri yang tidak pernah keluar rumah, hingga ada yang menggelarnya si buta, bisu dan tuli.

Perkara ini telah sampai ke pengetahuan adik.

Dia bertanya kepada saya, "Abang, betul ke orang yang baru pindah itu, isterinya buta, bisu dan tuli?" Lalu saya menjawab sambil lewa, "Kalau nak tau sangat, pergi rumah mereka, tanya sendiri". Rupa-rupanya adik mengambil serius kata-kata saya dan benar-benar pergi ke rumah Abu Khoiri. Sekembalinya dari rumah mereka, saya melihat perubahan yang benar-benar mendadak berlaku pada wajah adik. Wajahnya yang tak pernah muram atau lesu menjadi pucat lesi......entah apa yang dah berlaku?

Namun, selang dua hari kemudian, dia minta ibu buatkan tudung. Tudung yang labuh. Adik pakai baju labuh...... lengan panjang pula tu...saya sendiri jadi bingung..bingung campur syukur kepada Allah SWT kerana saya melihat perubahan yang ajaib..ya, saya katakan ajaib kerana dia berubah seratus peratus!

Tiada lagi anak-anak muda atau teman-teman wanitanya yang datang ke rumah hanya untuk bercakap perkara-perkara yang tidak tentu arah...saya lihat, dia banyak merenung, banyak baca majalah Islam (biasanya dia suka beli majalah hiburan), dan saya lihat ibadahnya pun melebihi saya sendiri...tak ketinggalan tahajudnya, baca Qur'annya, solat sunat nya..dan yang lebih menakjubkan lagi, bila kawan-kawan saya datang, dia menundukkan pandangan..Segala puji bagi Engkau wahai Allah, jerit hati saya..

Tidak lama kemudian, saya mendapat panggilan untuk bekerja di Kalimantan, kerja di satu perusahaan minyak CALTEX. Dua bulan saya bekerja di sana, saya mendapat khabar bahawa adik sakit tenat hingga ibu memanggil saya pulang ke rumah ( rumah saya di Madiun). Dalam perjalanan, saya tak henti-henti berdoa kepada Allah SWT agar adik diberi kesembuhan, hanya itu yang mampu saya usahakan.

Ketika saya sampai di rumah...didepan pintu sudah ramai orang...hati berdebar-debar, tak dapat ditahan..... saya berlari masuk ke dalam rumah...saya lihat ibu menangis...saya segera menghampiri ibu lantas memeluknya.. ......dalam esak tangisnya ibu memberitahu, "Dhi, adik boleh mengucapkan kalimat Syahadah diakhir hidupnya"..air mata ini tak dapat ditahan lagi...

Setelah selesai upacara pengkebumian dan lain-lainnya, saya masuk ke bilik adik. Saya lihat di atas mejanya terletak sebuah diari. Diari yang selalu adik tulis. Diari tempat adik menghabiskan waktunya sebelum tidur semasa hayatnya. Kemudian diari itu saya buka sehelai demi sehelai...hingga sampai pada satu halaman yang menguak misteri dan pertanyaan yang selalu timbul di hati ini. Perubahan yang terjadi ketika adik baru pulang dari rumah Abu Khoiri....disitu tertera soal jawab antara adik dan isteri jiran kami itu. Butirannya seperti ini: Soaljawab (saya lihat di lembaran itu terdapat banyak bekas airmata).

Annisa : Aku hairan, wajah wanita ini cerah dan bersinar seperti bidadari "Makcik..wajah makcik sangat muda dan cantik".

Isteri jiranku : Alhamdulillah. .sesungguhnya kecantikan itu datang dari lubuk hati.

Annisa : Tapi makcik kan dah ada anak enam..tapi masih kelihatan cantik ??

Isteri jiranku : Subhanallah. .sesungguhnya keindahan itu milik Allah SWT. Dan bila Allah SWT berkehendak. .siapakah yang boleh menolaknya?

Annisa: Mak Cik..selama ini ibu saya selalu menyuruh saya memakai tudung..tapi saya selalu menolak kerana saya rasa tak ada masalah kalau saya tak pakai tudung asalkan saya berkelakuan baik. Saya tengok, banyak wanita yang pakai tudung tapi kelakuannya melebihi kami yang tak pakai..sampaikan saya tak pernah rasa nak pakai tudung..pendapat makcik bagaimana ?

Isteri jiranku : Annisa, sesungguhnya Allah SWT menjadikan seluruh tubuh wanita ini perhiasan dari hujung rambut hingga hujung kaki, segala sesuatu dari tubuh kita yang terlihat oleh bukan muhrim kita semuanya akan dipertanggungjawabk an dihadapan Allah SWT nanti dan tudung adalah perlindungan untuk wanita ..

Annisa: Tapi yang saya tengok, banyak wanita bertudung yang kelakuannya tak elok..

Isteri jiranku : Tudung hanyalah kain, tapi hakikat atau makna disebalik tudung itu sendiri yang harus kita fahami...

Annisa : Apakah hakikat tudung ?

Isteri jiranku : Hakikat tudung adalah perlindungan zahir batin, lindungi mata kamu dari memandang lelaki yang bukan muhram kamu, lindungi lidah kamu dari mengumpat orang dan bercakap perkara yang sia-sia .. sentiasalah lazimi lidah dengan zikir kepada Allah SWT, lindungi telinga kamu dari mendengar perkara yang mengundang mudharat baik untuk dirimu mahupun masyarakat, lindungi hidungmu dari mencium segala yang berbau busuk, lindungi tangan-tangan kamu dari berbuat sesuatu yang tidak senonoh, lindungi kaki kamu dari melangkah menuju maksiat, lindungi fikiran kamu dari berfikir perkara yang mengundang syaitan untuk memperdayai nafsu kamu, lindungi hati kamu dari sesuatu selain Allah SWT, bila kamu sudah biasa, maka tudung yang kamu pakai akan menyinari hati kamu.. itulah hakikat tudung..

Annisa : Mak cik, sekarang saya sudah jelas tentang erti tudung... mudah mudahan saya mampu pakai tudung. Tapi, macam mana saya nak buat semua tu?

Isteri jiranku : Duhai Nisa, bila kamu memakai tudung, itulah kurniaan dan rahmat yang datang dari Allah SWT yang Maha Pemberi Rahmat , bila kamu mensyukuri rahmat itu, kamu akan diberi kekuatan untuk melaksanakan amalan-amalan 'tudung' hingga mencapai kesempurnaan yang diinginkan Allah SWT. Duhai Nisa...ingatlah akan satu hari dimana seluruh manusia akan dibangkitkan. .ketika ditiup sangkakala yang kedua, pada saat roh-roh manusia seperti anai-anai yang bertebaran dan dikumpulkan dalam satu padang yang tiada batas, yang tanahnya dari logam yang panas, tiada rumput mahupun tumbuhan, ketika tujuh matahari didekatkan di atas kepala kita namun keadaan gelap gelita, ketika seluruh manusia ketakutan, ketika ibu tidak mempedulikan anaknya, anak tidak mempedulikan ibunya, sanak-saudara tidak kenal satu sama lain lagi, antara satu sama lain boleh menjadi musuh lantaran satu kebaikan lebih berharga dari segala sesuatu yang ada di alam ini, ketika manusia berbaris dengan barisan yang panjang dan masing masing hanya mempedulikan nasib dirinya, dan pada saat itu ada yang berpeluh kerana rasa takut yang luar biasa hingga tenggelam dirinya akibat peluh yang banyak, dan bermacam macam rupa-rupa bentuk manusia yang tergantung amalannya, ada yang melihat ketika hidupnya namun buta ketika dibangkitkan, ada yang berbentuk seperti haiwan, ada yang berbentuk seperti syaitan, semuanya menangis..menangis kerana hari itu Allah SWT murka.. belum pernah Allah SWT murka sebelum dan sesudah hari itu. Hingga ribuan tahun manusia dibiarkan Allah SWT dipadang mahsyar yang panas membara hinggalah sampai ke Timbangan Mizan. Hari itulah dipanggil hari Hisab..Duhai Annisa, bila kita tidak berusaha untuk beramal pada hari ini, entah dengan apa nanti kita akan menjawab bila kita ditanya oleh Yang Maha Perkasa, Yang Maha Besar, Yang Maha Kuat, Yang Maha Agung. . . .Allah SWT. Sampai di sini sahaja kisah itu saya baca kerana di sini tulisannya terhenti dan saya lihat banyak titisan airmata yang jatuh dari pelupuk matanya..

Subhanallah ...

Saya selak halaman berikutnya dan saya lihat tertera tulisan kecil dibawah tulisan itu "Buta, tuli dan bisu.." wanita yang tidak pernah melihat lelaki selain muhrimnya, wanita yang tidak pernah mahu mendengar perkara yang dapat mengundang murka Allah SWT, wanita tidak pernah berbicara ghibah dan segala sesuatu yang mengundang dosa dan sia sia.. "Tak tahan airmata ini pun jatuh". Semoga Allah SWT menerima adikku disisinya.. Amin..Subhanallah

Saya harap cerita ini boleh menjadi iktibar bagi kita semua.

Wassalam...

p/s:jujur beb..insaf yang amat baca bnda alah ni..huaaaahh.. T_T