Tuesday, November 17, 2009

sape yang baik hti, tolong ar aq..

interview your frens, ask on question on

''Why are students not interested in Reading?''


wallahh..i menggunakan kemudahan yang ada..

plez..i really2 need your help la u allss..

muahahaha..i sayang ar kat korangs2 yang membantu i ni..

ni kerja akhir tahon, muahaha.. im lazy nak buat, so nya, hulurkan idea ringankan beban i okeys?

wakakaka..ayat gediks i dah kluars pulaks.. >.<

(hanya kawan2 i sahaja yang mngerti diri i yang gonjengs ni)

tolong ar k..bg sumbangan idea..senang sikit kje aq..xpayah la nak g tnyesorang2 bnda ni..^^

15 comments:

fatinnabillah said...

8tin
because reading is boring.
too much word to read.
student lazy to read,love to chat..
student love to waste their time doing activities that do not give them any benefits.

ZihNuN FaTiN said...

bcoz
-they don't have any sense to read
-lack of motivation(internal factor)
-the environmental or external factors like parents attitude who didn't like to read, internet and so on..
-some of them still do not know how to read and no really good in language..

ps: ni serba sedikit yg leh akk sumbangkan..hehe..

MiSS WaNa HeRMan said...

salam dik..

jgn dibiasakan diri xsuka membaca...

nak rugi di kemudian hari...

wallahualam

kunizzul said...

okay..nnt jgn lupa klik advertisements sy ek..
1)sbb dr kecik slalu tgk tv tu yg mls sgt nk bce
2)sbb parents xpna beli buku utk dorg
3)sbb dorg xde minat nk bce buku
4)sbb kt skola kena bce buku utk exam bkn sbb minat
5)sbb xtau bce..hihihi

Melz said...

sebab...

depa malas
sekarang dah ada copy paste
sekarang dah maju

boleh ke? nie je dalam otak tengah ada..

Mr. Cuz said...

aku ckap ni ko translate la yer..huhu
pelajar tak suka membaca sbb dlm :
1. buku tu tulisan jer..cube letak gambar yg berwarne..aku kompom 95% student akan sonok membaca..

2. dlm buku gak xde bende yang kene mngene dgn hdup diorg..klu buat buku tu untuk diorg dpat somthing on the spot mesti diorg tak boring.

3. dlm buku xde tulisan yg menarik perhatin contohnya letak la warna2 ckit baru la mate x jemu membaca..huhu

black_mel said...

not lazy but book to expensive for us..cant affort it..hehe..alasan jer..

Shahrul Shaharuddin said...

For get more info, try:
-Open your browser
-Such as Google
- Go to Emerald or Lexis Nexis Database
-Done!

Thank you

Nliza@Muar said...

salam,pndpt sy,
-semua sebab musababnya adalah kerana tiada didikkan awal.Kita sebagai ibu bapa haruslah mendidik ank2 sejak dari dlm perut lagi ttg apa2 jua ilmu yang kita inginkan,kpd bayi/anak kita.Klu dah besar,kita baru nak ajar..mmg liat la..melainkan ank2 itu semulajadi mmg mendengar kata.Hihihi.
**lain2 sbb sprt komentar2 dibwh/diatas.(~~,)

zaid said...

memang kalau dah malas malas juga bagila satu lab buku memang tak baca punya tapi ada satu, student ni memang rajin baca..teka apa..kalau bagi majalah hiburan grenti yang malas jadi rajin dan juga buku XXXX..hak tu rajin baca..he..hee
smile

bolloqs said...

ak sokong mr.cuz cuz lm buku2 just tulisan je ce try kasi cmpor ngn pic2 yg mnarik akn menarik lebih mnt~Ngeee...se lg myb da adt org kite yg malas membace(bkn sume~kebanyakan)

Nescafe ais said...

Pada gua, faktor - faktor luar yang banyak mempengaruhinya. Bukan sebab malas atau tak ada motivasi pada diri, tapi gua rasa punca utama sebab budaya hendonisme yang melampau.

Berbeza dengan zaman gua sekolah dulu-dulu, TV tak banyak hiburan. Internet tak ada. Jadi sumber rujukan banyak dari buku dan surat khabar.

Gua rasa budak-budak sekarang banyak rujuk dari internet.

Murky said...

sebab kanak2 more interested watching tv n playing :)

Mr_17 said...

sorry eh..lambat komen..
abg ni tgh exam..kene membaca jugak ni..

Sbb tk mmbaca..
1. takde budaya membaca dalam keluarga..kalau ayah rajin beli buku utk ank2..membaca la anak tu..

2. Tak jumpa lagi buku yang best..kalau dah jumpa buku yang best..mesti nk baca sokmo..

3. Kartun lagi best..parents kene kawal ank tengok tv..Tv candu masyarakat..

x-po said...

sbb skrg ni byk hiburan2 yg lain