Friday, November 13, 2009

tourette sindrome?pnh tgk crita ni x? tajok dia 'Front Of The Class' smalam masa hujan berdentam dentum..takot nak online. Roter kne smbar petir xpahal lak kan.. so nya, aq pon mle la langkah kanan.. Bkak tv, amik bantal cari movie.. lalala.. TERjmpe lak ngn crita ni..gmpakzzz woh!! aq jmpe kat 411 HBO gua nangis la babe tgk crita ni.. Cbe perhatikan cara dia. Pnye la bsr dugaan dia kan.. huaaahh..aq rasa bersyukur krana di lahirkan bgini.. >.< yang kat bawah ni, aq cari artikel siap translate taw.artikel ni asalnya english.. ^^

Tourette adalah gangguan saraf (otak) kondisi yang biasanya bermula pada masa kanak-kanak. Menyebabkan seorang anak untuk membuat bunyi atau kata-kata (vokal tics) dan gerakan tubuh (motor tics) yang berada di luar berpandu nya. Tourette's disorder (TD) juga dikenali sebagai sindrom Tourette dan Gilles de la Tourette sindrom. Tidak semua tics adalah dari TD. Anak anda mungkin mempunyai tics dan tidak mengembangkan TD.

Tics motor biasanya bermula antara usia 2 dan 8. Vocal tics boleh bermula sejak usia 2, tetapi mereka biasanya mulai beberapa tahun selepas motor tics. Tics umumnya menjadi semakin buruk sekitar usia 12 tahun. Di sebahagian besar anak-anak, tics pergi atau sedikit penurunan pada masa remaja. Tapi tics boleh terus sampai dewasa.

Tics kesan terhadap anak-anak bervariasi. Beberapa anak mempunyai tics ringan yang mempunyai impak kecil pada kehidupan mereka. Tetapi bahkan jarang tics ringan atau anak anda boleh menjejaskan harga diri dan hubungan dengan rakan dan keluarga. Parah dan sering tics mungkin memerlukan rawatan, termasuk ubat-ubatan dan kaunseling. Meskipun anak tics mungkin tampak kecil, mereka boleh mengganggu kemampuan anak untuk belajar dan boleh menyebabkan rasa malu.

Penting untuk diingat bahawa:
  • Tics bukanlah tanda kecerdasan yang rendah dan tidak mempengaruhi kecerdasan.
  • Tingkat keparahan tics anak anda bukan merupakan penunjuk yang baik mengenai seberapa baik ia akan tampil di sekolah atau dalam situasi sosial.
  • Seberapa baik anak anda boleh mengatasi tics boleh dibantu oleh seorang menyokong rumah, sekolah, dan persekitaran masyarakat.

No comments: