Saturday, March 26, 2011

muka yang dapat straight As dalam SPM


 big bro<3 HAHA

cousin <3 heh
(yang pakai topi koboi)

congrtz guys! =D
akan ku jejak langkah korang. 

............

"kurang hasam sehhh. dia sangat smart sape suruh? hati mcm dah TERpikat je. skali tgk status dah married. DALAM erti kata lain dah couple kot. tape-tape, suka dalam diam boleh? ahaaaahhhaaaa. HAHA"

*mengong!

Wednesday, March 16, 2011

"susahnya nak istiqamah"

"Kawan yang baik adalah kawan yang boleh mengingatkan kita pada Allah. Kawan yang baik adalah apabila kita berjumpa dengan dia, kita akan ingat akhirat. Dia taw hukum, taw apa balasan kalau tak solat, tetapi dia tetap ingkar. Orang yang sebegitu, kene bagi kesedaran dalaman. Itu yang susah sebenarnya. Mula-mula, kita kene ajak dia solat dalam waktu yang betul. asalkan dalam waktu, tetapi jangan sampai habis waktu. dalam masa yang sama, iman dia akan meningkat sedikit demi sedikit. apabila dia dah boleh berjalan sendiri, ajak dia menunaikan solat awal waktu pula."

"tapi ustaz, dia ni dulu pernah solat 5 waktu tak tinggal, baca tafsir at least satu hari 1 page. buat baik, tapi tak tahan lama. dalam 2 bulan je. dia tak istiqamah pon. lepas tu, dia 'transform' jadi diri dia yang dulu balik. kenapa ya?"

"dia lakukan sebegitu kerana dia mempunyai keinginan nak melakukan ibadat. iman dia ada. tetapi tidak begitu mantap menyebabkan dia cepat terpengaruh."

*hanya mampu tersenyum dalam keadaan yang sedih dan terasa.

"lagi satu kan ustaz, apabila hati dia gundah gelana, dia selalu dengar mp dia. selalunya dia akan 'melalak' dulu dengan lagu yang entah hape-hape. kemudian dia tergerak hati nak dengar satu folder dia yang 'dulu' di mana folder yang mempunyai ayat-ayat al-Quran, zikir-zikir. bila dia dengar folder tu, hati dia tersentuh, terasa tenangdan sampai ada satu masa, dia sampai menangis.. tapi, bila dia nak solat je, ada satu perasaan yang SANGAT MALAS hadir. apa jadi tu sebenarnya eh?"

"Dia sebenarnya telah terpedaya dengan bisikan syaitan dan iblis."

*lagi sekali tersenyum dengan muka yang sangat terasa.

"awak tanya kan untuk siapa ni sebenarnya?"

"errk? adalah hamba Allah tu. apa-apa pon, terima kasih ustaz."
*sambil memberikan senyuman yang sangat berterima kasih pada ustaz. 




*well, itu berbualan antara seseorang dan ustaznya.
ada sesiapa boleh bagi maksud 'mursyid' tu apa?
errr.
-END-

Saturday, March 5, 2011

poyo je lebih huh?

bengang gila la sehhhh.
"Awak tak payah la beli baju sekolah dulu eh. 
Mana lah taw permohonan awak ni sangkot kee."
dengan rasa leganya bila hem kata mcm tu kot.
macam ada harapan je heh.
tapi bila time interview tu tunggu bagai nak rak.
satu jam lebih!
interviu siap 15 orang dalam satu masa.
boleh bayangkan tak mcm mana?
satu soalan pon dia tak tanya aku.
YANG PALING AKU PELIK, 
ORANG YANG BUAT JENAYAH PON BOLEH LEPAS INTERVIU TU. 
TAK KE MACAM BANGANG TU NAMANYA?
HELL LA. MANA MATA SEHHHHHH!?
ACTUALLY, perkara tu dah lama berlaku.
2 bulan yang lepas (awal tahun lah maknanya)
yang aku bengangkan sebenarnya orang yang sama sound aku pagi tadi.
pergh! nanti hati dah terbukak mintak la maaf dengan dia.
HAHA dahdah la tuh wani. buat BERsabar jeee ok. 
lalalalalalalalalala~ 
LIKE I CARE. =D